Servis

Servis:
064/658-3553


Vesti, novosti i dešavanje

21.01.2018. Rimski akvadukti

Rimski akvadukti kao jedan od najvećih građevinskih poduhvata ne samo velikog Rimskog carstva nego i celog sveta mogu se svrstati rame uz rame sa sedam svetskih čuda.Naglim razvojem grada Rima kao prestolnice velikog carstva javila se potreba za većim količinama vode koje nisu mogle biti obezbeđene sa lokalnih izvora vode, sve to je nateralo tadašnje velike umove da pronađu rešenje koje je u najmanju ruku za taj period bilo genijalno.

Treba napomenuti da akvadukti nisu predstavljali samo velelepne lukove koji se protežu nadaleko, baš naprotiv samo 20 % od ukupne distance koju bi voda gravitacionim putem prelazila od izvorišta do grada činila su ova zdanja, dok se 80% ukupne konstrukcije nalazio pod zemljom u vidu podzemnih tunela. Tako da je npr. Akvadukt Akva Marcija izrađen 140 godine p.n.e bio dug 92 kilometra od čega je samo 11 kilometara bilo u vidu lukova.

Više o ovoj interesantnoj temi možete pročitati na sajtu:
http://www.arheo-amateri.rs/2015/04/rimski-akvadukti-cudo-antickog-gradevinarstva

20.01.2018. Water Seer

Kao jedan od mogućih načina da se svet izbori sa nedostatkom vode za piće čije su rezerve iz dana u dan sve manje, javila se ideja o novom projektu na izradi uređaja nazvanog "WaterSeer" koja za glavni cilj ima da se na alternativni način dodje do rezervi pitke vode.

Water Seer omogučava da se na ekološki bezbedan način, uz veoma male troškove održavanja obezbedi pijaća voda. Princip rada ovog inovativnog uređaja sastoji se iz toga da se vodena para iz vazduha uvuče u podzemne komore ovog uređaja gde se(tehnologijom pobliže opisanom na sajtu https://www.waterseer.org) kao takva kondezuje i skladišti u prostor namenjen za vodu.

04.05.2015. Grejanje, hlađenje i ventilacije farma za uzgoj piliće.

Želimo da Vam prezentujemo farmu za uzgoj pilića koju smo nedavno pustili u pogon. Grejanje se vrši pomoću Infracrvenih grejača na zemni gas koji je veoma efektivan način, pošto se grejanje obavlja pomoću zračenja i ventilacija ne iznosi toplotu iz prostorije.

Dalje >>>

03.04.2015. Inovativno rešenje uštede pomoću kotlarnice na agro pelet!

KONKRETAN PRIMER IZ PRAKSE
Primena postrojenja snage 600 kW sa sagorevanjem agro peleta za zagrevanje osnovne škole i obdaništa. Zamena loz ulja peletnom biomasom u cilju smanjenja godisnjih troškova i smanjenja zagadjenja okoline.
U svetu gde cena energenata neprestano raste, pogotovo uvoznih fosilnih goriva i njihovih derivata, društvo neprestano traga za povoljnijim rešenjima ali ne po cenu komfora.

Dalje >>>

05.02.2014. Elaborat o energetskoj efikasnosti

Obaveštavamo da smo postavili Elaborat energetske efikasnosti sistema “ARISTON HYBRID” –kondenzacijski kotao + toplotna pumpa, na kome možete videti potrošnju energenta u jednoj grejnoj sezoni za stambeni objekat u Kanjiži površine oko 80 m2. Elaborat teoretski dokazuje izuzetno nisku potrošnju energenta pomoću ARISTON HYBRID sistema, to jest da kuća sa prosečnom izolacijom ima troškove grejanja na mesečnom nivou u proseku 6000,00 dinara tokom grejne sezone, gde je režim grejanja 22 C non-stop!
(Elaborat možete preuzeti u PDF formatu)

Dalje >>>

21.06.2013. Simulacioni program za prezentaciju Ariston Hybrid sistema

Preko simulacije možete videti kako funkcioniše sistem pri raznim temperaturnim uslovima, što Vi sami možete podesiti. U levom uglu dobijate pomoć i opis rada sistema, u desnom možete pratiti efikasnost Hybrid sistema, to jest štednju energije, a ispod u prozoru uštedu novca. U gornjem delu prozora možete menjati jezik programa, odnosno da li gledate demo video ili da pokrenete simulaciju.

21.06.2013. Prezentacija u Kanjiži

Prezentacija Ariston grejanje tehnike - Kanjiža 21.06.2013.

Dalje >>>

20.06.2013. Solarno hlađenje: Budućnost klimatizacije?

Solarni sistemi hlađenja mogu biti budućnost klimatizacije u svetu, uglavnom zbog toga jer alternativne solarne klimatizacione tehnologije omogućavaju velike uštede energije i smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.
Tehnologija može pretvoriti sunčevu toplotu u korisnu klimatizaciju putem procesa hlađenja na termo pogon koji generiše hladnu vodu preko solarnih kolektora i apsorpcione rashladne mašine ili „čilera“ koji je sposoban za pretvaranje toplog vazduha u hladan. Na kraju se hladni vazduh raspoređuje širom objekta putem suvog hladnog vazduha ili mehanizma hladne vode...

Dalje >>>

04.10.2012. U Srbiji najavljene nove fid-in tarife za struju iz obnovljivih izvora energije

Na nedavno održanom skupu o investicionom razvoju energetskog sektora najavljeno je donošenje novog pravilnika za povlašceni otkup struje, ali i nacrt nove energetske strategije Srbije.
U Srbiji se priprema novi pravilnik za povlašceni otkup struje iz obnovljivih izvora energije koji ce uzeti u obzir trenutne svetske trendove, gdje se sve jace podstice korišcenje geotermalne energije. Najavio je to pomocnik ministra energetike Srbije Dejan Trifunovic, koji je ujedno najavio i novu energetsku strategiju Srbije o kojoj ce se moci raspravljati od kraja novembra, a važice za period do 2030. godine.
Sadašnjim pravilnikom subvencionisana je struja dobivena iz solarnih elektrana s 23 evrocenta / kWh, iz malih hidroelektrana 7,8 – 9,7 evrocenti / kWh, iz biomase 11,4 – 13,6 evrocenti, biogasa 12 – 16 evrocenti, velikih vetroelektrana 9,5 evrocenti, i tako dalje.
Novim pravilnikom nece se subvencionisati velike investicije, jer ce se struja proizvedena u njima ionako uglavnom izvoziti. Takoder ce se manje subvencionisati energija iz sunca i vetra, a više geotermalna energija i energija biomase.

Izvor: www.euractiv.rs

15.12.2012. Prestavljanje plana novih fid-in tarifa u Srbiji

Ministarstvo energetike Srbije predložilo je nove podsticajne cene za otkup struje proizvedene iz obnovljivih izvora energije, kojima su smanjene cene za struju iz vetra i solarne energije. Zadržan je period trajanja podsticaja od 12 godina. Malo su smanjene tarife za vetar i solarnu energiju, ali je uvedena mnogo detaljnija kategorizacija elektrana, rekla je ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlovic.

Dalje >>>

25.06.2012. INFO o detaljima uvedene akcize na više vrsta lož ulja

Prosleđujem vam link za detalje i informacije u vezi skorašnjih izmena Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o listi ostalih derivata nafte, tj. da pojednostavimo – objavljena je u sl.glasniku zvanična informacija o uvođenju akcize na LOŽ ulje - ekstra lako (EL) i ekstra lako evro (EL):

Dalje >>>

24.05.2012. Najveći solarni park u Srbiji?!

Luksemburška kompanija "Securum equity partners" odlučila je da iskoristi energetski potencijal sunčevog zračenja koji je, po njihovim rečima, u Srbiji za trećinu veći nego u srednjoj Evropi, i da sredinom 2013. na jugu Srbije počne izgradnju najvećeg solarnog parka na svetu...

Dalje >>>

05.04.2012. Nemacka Srbiji odobrila kredit od 100 miliona evra za projekte iz obnovljivih izvora energije

Ambasador Nemacke u Srbiji Volfram Mas i direktorka kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delevic razmenili su službenu notu, a bio je prisutan i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulic…

Dalje >>>

27.03.2012. Podsticajne mere drzave Srbije za šire korišcenje obnovljivih izvora energije

1. januara 2010. stupio je na snagu paket podsticajnih mera za šire korišcenje obnovljivih izvora energije, preciznije u svoje nesupodsticajne otkupne cene zaelektricnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora,…

Dalje >>>

11.12.2011. ButanGas International d.o.o.

Poštovani Partneri, dozvolite nam da Vam predstavimo partner firmu ButanGas International d.o.o. koja je usko vezana sa našom delatnosti, to jest vrše distribuciju tečnog naftnog gasa.

Dalje >>>