Szerviz

Szerviz:
064/658-3553


Hírek, újdonságok, események

2015.04.03. Inovativno rešenje uštede pomoću kotlarnice na agro pelet!

KONKRETAN PRIMER IZ PRAKSE
Primena postrojenja snage 600 kW sa sagorevanjem agro peleta za zagrevanje osnovne škole i obdaništa. Zamena loz ulja peletnom biomasom u cilju smanjenja godisnjih troškova i smanjenja zagadjenja okoline

U svetu gde cena energenata neprestano raste, pogotovo uvoznih fosilnih goriva i njihovih derivata, društvo neprestano traga za povoljnijim rešenjima ali ne po cenu komfora.

Zahtevi su veliki, budžeti mali a mogućnosti u obnovljivim izvorima mnogobrojne.
Ne retko se investitori odlučuju da pređu na najveći potencijal u R. Srbiji, biomasu. Konkretno peletna biomasa kao najzahvalniji tip biomase pruža apsolutni komfor po pitanju eksploatacije kao kod tečnih goriva sa dve velike prednosti: čisto rukovanje i vrlo niska cena.


Primer konkretnog problema:
OBJEKAT
Godišnja potrošnja lož ulja 25 [m3]
Godišnji trošak grejanja sa lož uljem 3,500,000 [RSD]
Prosečna starost sistema grejanja 30 [godina]
Stepen korisnosti kotla 90 [%]
Godišnja emisija CO2 71,188 [kgCO2/god]

Rešenje:

Izabrano je rešenje sa sagorevanjem agro peleta. Lako je vladalo mišljenje među pojedincima da tržište agro peleta nije formirano a da je snabdevanje nepouzdano, detaljnim pregledom i pripremom projekta i finansijske analize utvrđeno je potpuno SUPROTNO.

Danas je u bilo kom regionu Srbije moguće obezbediti pouzdano, kvalitetno i povoljno snabdevanje postrojenja agro peletom.
Izgradnja potpuno nove kotlarnice i skladišta agropeleta je doprinelo da korisnik zadrži postojeći sistem kao rezervni. Primarni silos se nalazi van objekta na nogarama, spojeno sa kotlovskim postrojenjem preko pužnog transportera.

Kotao za agropelet od 600 kW je glavni/bazni kotao.

Dobija se:

Godišnja potrošnja agro peleta 68.12 [t]
Godišnji trošak grejanja 876,743.00 [RSD]
Stepen korisnost kotlovskog postrojenja 90 [%]
Godišnja emisija CO2 2848 [kgCO2/god]
Godišnja ušteda na energentu 2,623,256.58 RSD (75%)
Vrednost celokupne investicije 5,500,000.00 [RSD]
Vreme otplate investicije 2.1 godine
Ostvarena ušteda 75 %

Predviđeno postrojenje se sastoji od:

  1. Gorionik za sagorevanje drvenih i agro peleta nominalnog učinka 0,4 – 0,6 MW
  2. Sistem automatskog upravljanja radom gorionika pomoću PLC
  3. Interni sekundarni bunker za dnevno skladištenje peleta sa sistemom za doziranj goriva
  4. Povezivanje sistema za hlađenje
  5. Primarni silos za pelet Q=6.5t

Neophodni radovi podrazumevaju: izgradnja skladišta za agropelet (primarni silos), mašinski radovi za postavljanje i povezivanje opreme, elektro radovi za povezivanje automatike i senzori kotla.

U tom periodu korisnik ce da uštedi projektovanih dinara 2,623,256.58 RSD (75%) godišnje, a to zna i da ova zna ajna sredstva mogu da se usmere na druge projekte, npr. poboljšanje toplotne izolacije zgrade, zamena stolarije itd. Ovo rešenje se može izvesti i u kontenjerskom obliku, što znači montažna kotlarnica sa svim pripadajućim elementima u sebi i koju je moguće postaviti u blizini objekta gde se uveliko uštedi na građevinskim radovima (zidanje kotlarnica i dimnjaka), jer za montažnu kotlarnicu je potrebna samo betonska podloga.

Proizvodna paleta od 36kW do 5MW.

Nudimo Vam kompletnu uslugu od projektovanja, komplet izrade kotlarnice to jest sistem “ključ u ruke”. Obezbeđen servis. Mogućnost obezbeđenja agro peleta po najpovoljnijim uslovima.

Primer rada kotlarnice na agropelet: www.youtube.com/watch?v=DlRsHrORzw4

Újdonságok

Kép hozzáadása

askdjhfasdljkfh asdf.pdf