Szerviz

Szerviz:
064/658-3553


Hírek, újdonságok, események

2012.12.15. Prestavljanje plana novih fid-in tarifa u Srbiji

Ministarstvo energetike Srbije predložilo je nove podsticajne cene za otkup struje proizvedene iz obnovljivih izvora energije, kojima su smanjene cene za struju iz vetra i solarne energije. Zadržan je period trajanja podsticaja od 12 godina. Malo su smanjene tarife za vetar i solarnu energiju, ali je uvedena mnogo detaljnija kategorizacija elektrana, rekla je ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlovic.
Taj plan predvida malo smanjenje fid-in tarifa za solarnu energiju i predložena je tarifa od 16,25 do 22,66 evrocenti po kilovat casu , zavisno od velicine solarne elektrane. Za vetar je predvidjena nova nešto niža tarifa od 9,2 evrocenti po kilovat casu, dok ce za elektrane na geotermalnu energiju fid-in tarifa biti od 6,92 do 9,67 evrocenti. Tarifa ce za elektrane na deponijski gas biti 6,91 evrocent, a za elektrane na otpad 8,57 evrocenti.
Zainteresovani investitori i ostala strucna javnost imace pravo da raspravljaju i daju primedbe na predlog Ministarstva energetike koji se odnosi na visinu fid-in tarifa za obnovljive izvore energije.
Mihajlovic je istakla da ce dužina trajanja fid-in tarifa ostati nepromenjena i trajace 12 godina. Ona je ponovila da ce prioritet u iskorišcenju obnovljivih izvora energije biti biomasa, mali vodotokovi, potom geotermalna i energija vetra i sunca.
Ministarka je kazala da su bila angažovana dva konsultanta da bi se potpuno realno odredile fid-in tarife, kojima treba da budu zadvoljni i država i investitori i oni moraju da budu partneri, a ne suprostavljene strane u ovom poslu. Mihajlovic je, predstavljajuci ovaj plan u Privrednoj komori Srbije, rekla da je njime izvršena detaljnija kategorizacija elektrana koje ce biti izgradjene zahvaljujuci podsticajnim tarifama.
Ona je dodala da se radi na izmeni Zakona o energetici koji se tice revizije energetskih dozvola i toga šta je investitor u obavezi da uradi za tri godine od izdavanja energetske dozvole. Ministarstvo energetike priprema javni poziv za zainteresovane investitore koji žele da dobiju lokaciju za male hidroelektrane, što je potpuna novost i ti javni pozivi ce biti završeni do kraja ove godine. Vec pocetkom sledece godine ocekuju se licitacije po osnovu tih javnih poziva.
Ministarstvo energetike ce, takodje, do juna sledece godine biti mesto gde ce investitori u obnovljive izvore moci da dobiju sve potrene dozvole na jednom mestu. "Verujem da ce plan iskorišcenja obnovljivih izvora energije u potpunosti biti ostvaren", rekla je ministarska i porucila investitorima da su dobrodošli u Srbiju i da se obrate resornom ministarstvu za sve probleme sa kojima su budu suocivali. Mihajlovic je zamolila investitore da se pridržavaju zakonskih okvira i da ulažu ne samo u projekte koji im donose profit vec i one koji su od društvenog i nacionalnog interesa.

Pozdrav

Sandra KOLAREVIC
exhibition director

Újdonságok

Kép hozzáadása

askdjhfasdljkfh asdf.pdf