Szerviz

Szerviz:
064/658-3553


Hírek, újdonságok, események

2012.04.05. Nemacka Srbiji odobrila kredit od 100 miliona evra za projekte iz obnovljivih izvora energije

Projekti su u oblasti obnovljivih izvora energije, prvenstveno biomase, a dobivena je i bespovratna pomoć od 10 miliona evra za smanjenje emisije štetnih gasova.

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas i direktorka kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević razmenili su službenu notu, a bio je prisutan i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Masa je naglasio da biomasa ima udeo od oko 60 odsto u ukupnom potencijalu obnovljivih izvora energije u Srbiji, a da je Srbija uvozila 45 odsto potrebnih energenata 2009. godine. "Srbija mora da iskoristi sopstvene potencijale da bi smanjila zavisnost od uvoza energenata", riječi su Volframa Masa.

Nemačka želi da pomogne Srbiji oko unapređenja korištenja biomase kao izvora energije, jer je to važno za energetsku nezavisnost Srbije i njen ekonomski razvoj.

"Danas odobrena pomoć Nemačke stvara okvir za buduće investicije u oblasti obnovljivih izvora energije, odnosno biomase, jer će svima koji budu želeli da se bave tom delatnošću biti dostupni povoljni krediti", rekao je ministar Dulić te dodao: "Srbija ima dobar zakonski okvir za korišćenje obnovljivih izvora energije"

Újdonságok

Kép hozzáadása

askdjhfasdljkfh asdf.pdf